dakle, emulatori su jedan od najboljih primera napretka covecanstva…

igricu, za koju mi kao klincu nikako nije bilo jasno kako moze da kosta 50 drkema dok cejebenide kosta kao 100 dinara, sada mogu da skinem dok tapnem prstom i igram na kompjuteru i/ili telefonu [cak] kad jebeno god.. sad jos mogu i da saveujem. mislim,  zivim u ovom svetu vec kao deceniju, sem sto sam u nekom momentu u osnovnoj presao final fantasy neke i tako neke rpg stvari jer su trajale, odbijao sam da uopste ukljucim trecu dimenziju u moju percepciju protagonizacije ilustrovanih junaka..
imam na telefonu i sad i gba i snes emulator, pored genesisa, ali mi je treci navedeni sigurno najdrazi, verovatno jer sam segu jedinu ustvari imao kao klinac i bas sam nekidan razmisljao kolko je tadasnji napredak igara i/ili ideje iza istih bio nezamisliv kasnije, pa i za danasnje granice kreativnosti lici na ivicu kao burky.. burky ivica burky ivica ivica burky ivica
ajde, ne mogu ni razmisliti o tome a da se ne pomene sonic [i knuckles] koji je kao heroj sege i realno jeste bio bolji nego supermario. ja sam bio klinac, pa sam odigrao brdo sati na onim disney decijim, kao lion king, aladin, jungle book, brdo wb igara, sa posebno naglasenom onom sa kojotom i trkacicom.. bilo je i debilnih kao animaniacs, ren & stimpy, par simpsona je bilo, ninja kornjace, awesome possum i boogerman kao mozda najcenjenija od navedenih.. pa onda malo ozbiljniji, junaci iz stripa, u ovo vreme, xmen clone wars, punisher, spiderman v venom i jebiga, nesvrstane kao streets of rage, sva tri, golden axe, takodje, contra, ona wrestlemania sa jokozunom, svaki mortal kombat i ni jedan posle osim ajde ovog poslednjeg, nba jebeni jam, brate..
ali vezano za neponovljenu naprednost.. comix zone, npr, koji je iza sebe imao ideju koja je, doduse, kasnije prilicno neizvodiva, sa uvodjenjem trece dimenzije u igre i nananaaa, ali preskakanje sa kvadrata na kvadrat, kako ubijes protivnike u tom, slicno stripu.. neprocenjivo.
cinjenica, igra sa definitivno najvise dobro uklopljenog humora, earthworm jim. ali najozbiljnije, ceo taj svet bio je kao posebno projektovana dimenzija savrseno napravljena, u kojoj se sve to jednostavno uklapalo i imalo smisla. u kojoj si mogao doci do toga da ti je cilj da, kao crv u ogromnom belom odelu, nosis kravu, kako bi je spustio u stalu, iz koje ce biti muzena u jebeno bure, obeseno kanapom kao kontrateg vratima, kao kakvo ce i funkcionisati kad se dovoljno napuni, te povuci vrata da mozes proci kako bi sa rukama punim krave naleteo na top u koji je spustis kako bi bila ispaljena napred i cudio se samo sto nisi ranije nasao taj top, noseci kravu..
samo jos jednom da pomenem mortal kombat i fatality, krv i sve to sto ljudi [danas] tvrde da im [je] usporava[lo retardiranu] decu [godinama] pa je zato svet kao takav [u kurcu]..
ehh..
prvi put kad ti je u igrama oduzeta mogucnost da ubijes protivnika samo skocivsi na njega, igranje igrica je izgubilo smisao..
edit: u u pazi ovo.