Slušao sam na radiju o učlanjenju u biblioteku i davanju krvi. Nisam jedini koji razmatra opciju, ljudi izgleda masovno daju krv da bi čitali knjige. Šta je sledeće? Ako dobrovoljno izvadiš bubreg, dobiješ besplatan internet na godinu dana? Ako daš da ti izvade i oko, dobiješ laptop na poklon. Polako stižemo do onog stadijuma kad će nam deliti hleb za dž, a krv ćemo davati komšijama pod nokte dok se budemo gladni grebali. Ne znam za vaš, al moj svet je nekako stao u ovih dvadeset zamrznutih dana. Planirao sam da ih iskoristim da se naspavam, al ništa od toga. Davno sam pisao poslednji blog, još je Severina bila trudna. Ceca u kućnom pritvoru. Saša Matić je snimao spot na -12! Mislim da ne postoji trenutno prostor na kom možeš da pročitaš, ne kad je neko snimio spot, nego ni kad je izašao neki, nazovimo ga, alternativni album. Možda sam se ja previše otuđio, al čini mi se da se sve to mnogo promenilo. Možda. Možda sam samo izašao iz tog kruga u kom cirkulišu informacije. Mnogi ortaci danas sede na dve stolice. Kameleoni. Ponašaju se u zavisnosti od okruženja, ko si jebote ti, ako u savršenom skladu plivaš sa stavom svakog društva u kom se zadesiš. Možeš li da spavaš? Verovatno možeš, ja ne mogu. Opozit si.
Nisam siguran da li su baš ti ortaci krivi što je danas ovako kako je, ili su oni jednostavno samo pronašli prolaz kroz sranje. Ako je tako, onda je u redu, ali ako se nastaniš u prolazu, onda si u istom sranju kao i to kroz šta prolaziš. Nema nazad. Nema ni napred, bar još uvek nisam sreo nekog ko je izašao odatle. Čist. Stojim tako na ivici, s vrha brda posmatram tekućinu, razmišljam dal da se bacim i da me konačno zaboli kurac za sve. Voleo bih da ne razmišljam. Voleo bih da stavim onu Vendetta masku, da izađem na Trg i glumim neko ludilo. Ništa mi oko tog našeg pokreta nije jasno. Možda i jeste, al ne bih ni da se izjašnjavam, fazon, srušiće mi sajt. Mada, možda se bore i za mene, ipak sam, ono, kulturan? Mi svemu što pokupimo od preko moramo da dodamo dozu nečeg “našeg”, i onda to mutira, evoluira.. drugim rečima, uglavnom ode u propast.
Da se vratim na to famozno davanje krvi, do sad sam mogao da dam deset litara kolko je prošlo od ideje. Uglavnom, saznao sam gde se sve može dati krv, pa ako ste u fazonu.
ГДЕ СЕ МОЖЕ ДАТИ КРВ
У акцијама добровољног давања крви које организује Црвени крст
У службама трансфузије крви.
У Београду се крв може дати у :
Институту за трансфузију крви Србије, ул. Светог Саве 39, радним даном од 7-19,00 часова, а суботом од 7-14,00 часова
Клиничко-болничком центру*Др. Драгиша Мишовић* , ул Хероја Милана Тепића 1 радним даном и суботом од 7-14,00 часова
Клиничко-болничком центру*Звездара* , ул Рифата Бурџевића 31 радним даном и суботом од 7-14,00 часова
Клиничко-болничком центру*Земун* , ул Вукова 9 радним даном и суботом од 7-14,00 часова
Институту за трансфузиологију ВМА, Црнотравска 17