Prenosimo jedan tekst, autora Aleksandra Milojkovića, koji je ponovo isplivao u internet vodama tačno godinu dana nakon nastanka na portalu Radio-Kokoška.
Kada reperi reše da se ritam njihovog teksta posvađa sa ritmom muzike, nastaje off-beat rep: poslastica za one kojima konvencionalna forma repa nije dovoljno interesantna.
U moru različitih pristupa hip-hopu možda je jedina konstanta kontrola nad ritmikom teksta u odnosu na ritam muzike. Pa ipak, kada reperi počnu da sudaraju ova dva ritma publika se uglavnom deli na one koji to ne prihvataju i na one koji ne prihvataju ništa drugo. Takozvani off-beat nastaje kada struktura rima, koja definiše ritmičku strukturu strofe, ne prati ritam muzike. Jedan od rodonačelnika ovog pristupa je Kool Keith.

Ipak, najzapaženiji reper koji se bavi off-beat repom svakako je MF DOOM, naročito u duetu sa producentom Madlibom s kojim radi pod imenom Madvillain. Psihodeličnost njegovog floua propraćena je podjednako psihodeličnim sadržajem i tematskom nestabilnošću.
Repera koji su istraživali ovaj smer ima i na našim prostorima, ponekad čak i ekstremnije nego Amerikanci. Jedan od njih je hrvatski reper Papi Batina koji otvara drugi album Dječaka tekstom koji se nesumnjivo rimuje, ali nema skoro nikakvih dodirnih tačaka sa matricom.

S druge strane granice, beogradski reper The Easst je više okrenut duhovitoj tematici, ali kada dođe do ritmičke strukture nema zezanja. Kada se to spoji sa temom poznatom u manje-više svakoj zgradi u zemlji, rezultati su zaista vrhunski.

Humor je bitna osobina i anonimnom reperu koji radi pod imenom NoEmotion. Kada ne nosi masku radi kao stand-up komičar, a kada repuje karakteriše ga neponovljiv stil u kome svaki „stih“ živi za sebe a rimovanje deluje sasvim nasumično i neobavezno. Veoma je produktivan – snima po nekoliko albuma godišnje. Što se publike tiče, posmatraju ga ili kao apsolutnu besmislicu ili ga fanatično slušaju. Niko ne repuje kao NoEmotion, mada se nameće pitanje da li on uopšte repuje.